NCP en mozambique
Door: Lenny
Blijf op de hoogte en volg Lenny
28 Mei 2011 | Swaziland, Lobamba
Mijn vierde week zit er al weer op. Het gaat zo snel!! Nog maar twee weekjes...
De afgelopen twee weken waren weer erg fijn! In de derde week heb ik weer gewerkt op de NCP. Het lesgeven gaat steeds beter, het was wat minder chaotisch dan de eerste week. De kinderen hebben de Bushanimals geleerd,zoals the lion, zebra, elephant, monkey, snake, tortois (ik wist zelf niet eens dat dat een land schildpad is...), leopard and giraffe. Mijn klas bestaat uit 35 kinderen van 5/6/7 jaar. Tori heeft de kleintjes van 4/5 jaar, wat een klein klasje van 15 kinderen is. Met 35 kinderen in een mini klaslokaaltje en mini stoeltjes en bankjes (waar ze opgepropt tegen elkaar aan moeten zitten), is een recept voor chaos. Ze zijn voortdurend afgeleid, doordat iedereen de hele tijd tegen elkaar zit aangeplakt en aan elkaar zit te plukken. Vrijdag 13 mei hadden we sportdag, wat deze keer een groot succes was. De week daarvoor was het 1 grote chaos, met kinderen die al het speelgoed verzamelde, niet om er mee te spelen maar om zoveel mogelijk te hebben. Dit ging gepaard met vele vechtpartijtjes om het hebben van hoepels en ballentjes. De sportdag bestond toen dus vooral uit het troosten van huilende kinderen en het uitelkaar trekken van vechtende kinderen. Gelukkig was het deze keer heel anders en hadden de sportmannen het speelgoed in de auto gelaten en werden er alleen maar gedanst en liedjes gezongen. Het was erg gaaf! Ik heb een klein filmpje opgenomen van 1 van de dansjes. De kids doen daar de traditionele Swazidans.
Ook zijn we deze week weer naar het ziekenhuis gegaan om met de zieke kids te spelen. Liza, het meisje waar ik vorige keer over vertelde, mag gelukkig binnenkort naar huis dus dat is goed nieuws!
Verder zijn we deze week naar het culturele dorpje gegaan, een soort mini archeon. Ze laten hier zien hoe de Swazi's vroeger leefden en voeren hier de traditionele dansen op. De hutten, die op de foto te zien zijn, kom je hier nog steeds tegen. Zeker in de buurt van onze NCP. Maar meestal hebben de mensen hier nu ook een stenen huisje. Swazi mannen mogen meerdere vrouwen hebben, waarneer zij dat zich kunnen veroorloven. Voor een maagdelijke vrouw, moet ongeveer 18 koeien betaald worden aan de familie van de vrouw. Elke vrouw moest drie hutten voor zichzelf hebben, een slaapvertrek, een keuken en een hut om bier te brouwen. Wanneer de man zijn eerste vrouw zat was, nam hij een tweede vrouw. Deze moest ook drie hutten voor zichzelf hebben, om dezelfde redenen. Dan was er nog een hut voor de meisjes, een hut voor de jongens en een hut voor de man zelf. Dit is dus al een heel dorp opzichzelf. Tegenwoordig gaat het wel anders en het hebben van drie hutten voor elke vrouw, komt bijna niet meer voor. Het hebben van meerdere vrouwen daarentegen wel. Ik heb al meerdere huwelijksaanzoeken gehad van onderandere getrouwde mannen, zowel jong als oud. Gelukkig voor de thuisblijvers, ik ben daar niet op ingegaan. Dus wees gerust: Ik kom terug! :) En pap en mam, jullie hoeven geen grotere tuin te maken om al die koeien kwijt te kunnen. De koeien worden nog steeds gebruikt als ruilmiddel voor vrouwen, al is geld ook steeds gebruikelijker. Bijna geen enkele Swazi kan 18 koeien betalen aan een andere familie, dus meestal geven ze er 1 of 2 en de andere blijven in schuld staan. Gelukkig is er ook een nieuwe generatie op aan het komen, die trouwt uit liefde :)
Al proberen ze daar hier ook misbruik van te maken en mij over te halen om te trouwen met een Swazi man uit liefde, zodat ze geen koeien hoeven te betalen.
Na het culturele dorp, zijn we daar in de buurt gaan rondlopen tot we bij een waterval aankwamen. Daar hebben we kort gezwommen (het was ijskoud) en hebben we de waterval van dichtbij bekeken. Dit vereiste een klim en klauter wandeling over rotsen en door struiken. Het was wel supergaaf om de waterval van zo dichtbij te zien.
Daarna hebben we daar nog lekker even gechillt in de zon, tot het ging regenen.
Op zaterdagochtend zijn we vetrokken naar Mozambique. Mozambique was geweldig! Zon, zee, strand en feestjes. En een aantal knappe beachboys :)
We hebben een oceaansafari gedaan, om op zoek te gaan naar walvishaaien. De eerste keer was op maandag, toen hebben we letterlijk NIETS gezien. Een beetje teleurstellend dus... Ik was ook nog eens flink zeeziek geworden (als enige), dus dat was niet echt tof. Dinsdag hebben we een kayaktrip gedaan. Dat was de gehele dag. In de ochtend vetrokken we om naar een eiland in de buurt te kayakken, wat zo'n 2 uur duurde. Simone en ik waren een goed team en kwamen als 2e aan. Als eerste was Tori, maar dat was niet eerlijk want zij was met Manuel, de kayakman die ons begeleidde. Dus eigenlijk waren wij als eerste. Wat wel een grote domper was, is dat mijn camera tijdens deze trip het heeft begeven. Het zat in een waterdichte zak, met allemaal andere camera's, maar die van mij was als enige nat geworden. Ik heb het geprobeerd te claimen, maar we hadden van te voren een document moeten ondertekenen dat als er iets stuk gaat, zij daar niet verantwoordelijk voor zijn. Balen dus. Ik heb dus ook niet heel veel foto' s van Mozambique.
We zijn naar een aantal leuke feestjes geweest in een aantal strandtenten. Het was niet zo heel erg druk, omdat het nu winter is en dus laagseizoen. Maar dat betekende natuurlijk dat wij alle leuke locals voor onszelf hadden :)
Donderdag mochten we een extra oceaansafari doen van een uur, omdat we niets hadden gezien. En toen.....het was geweldig! We hebben 4 walvishaaien van heeeeeel dichtbij gezien. Er was heel veel voedsel voor hen aan het zeeoppervlak, dus ze kwamen boven drijven, wat ze bijna nooit doen. Ook hebben we 10 gigantische, soort roggen gezien. Ik weet even niet meer de naam. Heeeeeel gaaaf, ondanks mijn zeeziekte. Ik weet nu wel heel zeker dat ik geen bootmens ben en probeer deze in het vervolg te mijden :)
Al met al een super leuke week, waarin we lekker hebben gechillt.
Vrijdag kwamen we terug om 4 uur s'middags, na een lange reis van 11 uur uit mozambique. Om 5 uur werden we meteen opgepikt vanaf de lodge om te vertrekken naar bushfire. Daar hebben we mensen verteld over Young Hero's, een organisatie hier die sponsers zoekt voor wezen in Swaziland. 10% van de Swazi's zijn wezen onder de 18 jaar. We mensen vooral verteld wat young hero's doet en glow in de dark armbanden en kettingen verkocht om wat geld op te halen. Daarna zijn we nog even blijven plakken op het festival, maar niet te lang. Iedereen was gesloopt van Mozambique (ook omdat we donderdagnacht na het uitgaan, gelijk door de bus in zijn gegaan) en het was ijskoud!! Vanavond gaan we wel los tijdens Bushfire! We werken even vanaf 4 uur tot 8 uur en dan gaan we, gekleed in een hoop lagen warme kleding, los tot de late uurtjes! :)
Een hoop mensen van hier vertrekken maandag, omdat zij het 4weekse programma doen. Ik blijf dan over met Claire, Tori en Lachie. Er zullen waarschijnlijk nog wel genoeg anderen in de lodge komen logeren, er zijn regelmatig backpackers. Het is wel erg jammer dat de meeste mensen van onze groep vertrekken, een hoop gaan op naar een andere locatie. Zoals Simone, die nog een paar weken in Zuid-Afrika verblijft en mee gaat werken aan het leeuwen project (die ik eerst ook wilde gaan doen). Het liefst zou ik nog wel een paar weken extra aan deze reis vast plakken en nog veel meer zien. Ik weet dan ook zeker dat dit niet de laatste grote reis is die ik ga maken (sorry mam ;)!).
Nu dit weekend nog even feesten met de hele groep!
Liefs uit Swaziland! xx
Daarna hebben we daar nog lekker even gechillt in de zon, tot het ging regenen.
Al met al een super leuke week, waarin we lekker hebben gechillt.
Nu dit weekend nog even feesten met de hele groep!
Liefs uit Swaziland! xx
28 Mei 2011 - 10:51
Mama:
Ha lieve schat
Fijn dat je het weer zo leuk hebt gehad en ik ben zeker blij dat we geen koe in de tuin krijgen.
Jammer van je toestel maar je kunt toch nog wel uitwisselen met je reis genoten hoop ik?
Verder is hier alles goed papa en Sterre zijn naar Lunteren en het is er erg leuk hoorde ik van morgen (za 28 5). Je merkt wel dat een hoop mensen hier wel naar de vakantie gaan verlangen zeker als je jou verhalen leest gezellig hoor.
We wensen je nog veel plezier en een dikke knuf papa mama en Sterre -
29 Mei 2011 - 16:27
Lieneke En Dick:
Ha die Lenny!! Leuk hoor om te lezen wat je allemaal aan het doen bent! De foto's zijn ook gaaf. Laat die koeien maar fijn daar! Geniet nog maar goed van de komende dagen. We zijn heel benieuwd naar al je andere verhalen. Liefs Lieneke en Dick -
30 Mei 2011 - 16:44
Suusjemo:
OMG een hut om bier te brouwen.....
31 Mei 2011 - 12:47
Claire.:
waanzinnig, ben ik blij dat je niet bij kan boeken :)
fijn dat je het zo onwijs naar je zin hebt.
Geniet ervan!
Groetjes Claire.